Soarele, 12 luni de activitate explozivă

Soare

O imagine dramatică compusă de NASA din 23 de observații ale celei mai apropiate stele, a creat cel mai interesant portret al Soarelui.

Realizate de Solar Dynamics Observatory al NASA (SDO), imaginile au fost capturate între 11 ianuarie 2015 și 21 ianuarie 2016 și este foarte clar care este cea mai activă regiune a stelei.

De-a lungul ciclului solar de 11 ani, activitatea magnetică a interiorului devine învolburată, atingând maximumul când erupțiile solare și cele coronare devin un fapt comun. Vremea spațială poate avea un impact serios asupra planetei noastre în aceste vremuri. Evenimentele explozive apar în regiunile cele  mai active, cu activitate magnetică intensă ce poate încălzi foarte mult plasma solară. La baza acestor regiuni domină petele solare, unde straturile de suprafață mai fierbinți ale cromosferei sunt împinse în toate direcțiile expunând interiorul mai rece. Regiunile active tind să erupă la ecuator, un tipar vizibil în imaginea aceasta.

După ritmul tot mai intens al Soarelui, câmpul magnetic global începe să scadă până la un minimum solar, când intră într-o stare liniștită. Ne aflăm, momentan, pe un trend de scădere a activității de la vârful din 2012-2013. Chiar și așa, soarele nu doarme.