Programarea făcută de femei, mai bună decât a bărbaților, dar respinsă din cauza sexului

Cod

În ceea ce susțin autorii a fi cel mai mare studiu făcut asupra discriminării în funcție de gen, cercetătorii americani au aflat că programarea făcută de femei este considerata mai bună decât cea scrisă de bărbați, dar acest rating este pierdut daca șefii află că programatorul este femeie.

Rezultatele sugerează faptul că femeile programator sunt mai bune decât bărbații dar că atitudinile din comunitatea software fac dificilă recunoașterea contribuției lor și acceptată la adevărata valoare.

Pentru a examina rata de incidență în lumea programării open source, cercetătorii de la California Polytechnic State University si North Carolina State University au analizat comportamentul programatorilor din GitHub. Comunitatea numără peste 10 milioane de useri, iar afișarea sexului poate fi vizibilă în cazul a 1.4 milioane de profile.

„Rezultatele noastre sugerează că indiferent de performanțele femeilor în programare, rezultatele lor sunt subapreciate din cauza genului.”, au scris autorii.

Investigând rolul jucat de gen în privința competitivității codului scris și a modului în care este perceput autorul pe platformă, cercetătorii s-au uitat la rata codurilor acceptate. Savanții au fost surprinși de faptul că propunerile de cod venite de la femei au avut o rată a acceptării de 78.6% față de cele venite din partea bărbaților, de 74.6%. Dacă genul programatorului nu poate fi determinat, rata acceptării scade la 71.8%, iar daca autorul codului se dovedește a fi o femeie necunoscută de managerul de proiect, rata acceptării se situează la valoarea de 62.5%.

Cercetarea nu a fost încă verificată, dar pare să evidențieze un trend periculos ce ar trebui cercetat în amănunt, după cum susțin savanții.

„Este foarte important să folosim mai multe date pentru a înțelege interacțiunea dintre genuri. În timp ce datele noastre nu dovedesc pe deplin diferența în interacțiunea dintre genuri cauzată de antipatii intre indivizi, trendul vizibil în studiul nostru este îngrijorător.”

Descoperirile ar trebui să fie importante în lumina creșterii popularității și relevanței informaticii, mai ales că acum SUA dorește introducerea cursurilor de programare pe lista opționalelor în programa școlară.

Articol original public pe Science Alert.