Cub Rubik rezolvat în mai puțin de o secundă

Cub Rubik

De fiecare dată când privim Jocurile Olimpice, ne gândim că este imposibil ca atleții să mai poată scădea fracțiuni de secundă sub recordurile deja stabilite și, totuși, aceștia pot. La fel se întâmplă și in timpul competițiilor de rezolvare a cuburilor Rubik, în care fiecare secundă contează. Să nu mai vorbim de roboții creați pentru a le rezolva în doar câteva secunde.

Sub1, un robot al cărui unic scop este acela de a rezolva puzzle-ul mai repede decât orice alt robot, a reușit în mai puțin de o secundă. Nu a trecut mult timp pentru ca recordul stabilit inițial la 1.196 secunde să fie doborât. Aceeași echipă a reușit să se întreacă pe sine cu un timp de 0.9 secunde pe 5 februarie. Sub1 a stabilit un alt record, de 0.887 secunde.

 

Descrierea videoului de pe YouTube conține niște informații interesante. „Înainte de stabilirea recordului mondial, cubul a fost amestecat de un device programat de un computer și plasat apoi în robot.”

Construcția si programarea lui au durat câteva sute de ore. Creatorul spune că recordul setat de acesta a fost deja trimis către Guiness World Records pentru omologare. În urma demersului, Sub1 ar deveni primul robot recunoscut oficial ce poate rezolva un cub Rubik în mai puțin de o secundă.

Să comparăm timpii roboților cu cei ai oamenilor. Toamna trecuta, un tânăr a setat un record mondial cu rezolvarea unui cub în 4.904 secunde. Este incredibil de rapid pentru un om, dar, în comparație cu Sub1, este foarte lent.

Articol original publicat pe Cnet.