Ce este motorul ionic?

Motor Ionic

Propulsoarele ionice au fost create pentru o gamă largă de misiuni, de la menținerea sateliților de comunicații pe pozițiile corecte și până la propulsarea sondelor robotizate prin sistemul solar. Dar ce este propulsia ionică, mai exact, și cum funcționează?

Motoarele convenționale necesită arderea unui gaz sau punerea sa sub presiune pentru a ieși cu mare viteză, ceea ce provoacă o reacție în sens invers, deplasând obiectul.

Motoarele ionice nu presupun încălzirea nici unui gaz sau punerea lui sub presiune ci este aplicată o sarcină electrică gazului xenon pentru a fi creați ioni ce apoi sunt accelerați printr-un curent electric la voltaj mare printr-o grilă metalică, expulzându-i cu viteze de până la 150.000 km/oră. Un lucru interesant la motoarele ionice este faptul că acestea împing obiectul de care sunt atașate cu aceeași forță de propulsie pe care ar avea-o o foaie de hârtie asupra mâinii tale, dar, în condiții de gravitație 0 fără frecare, se acumulează în timp. Sonda Dawn este prima care folosește această tehnologie. La accelerație maximă, Dawn ar avea nevoie de 4 zile pentru a accelera de la 0 până la 100 km/oră. Pare foarte lent, dar, dacă accelerăm ani la rând, viteza la care ajungem este astronomică.

Acest tip de propulsie ne oferă manevrabilitate pentru a ne înscrie pe ce orbită dorim, după ce deja ne-am înscris pe una, având, în acest mod, posibilitatea de a vizita mai multe obiecte spațiale.

Articol original publicat de NASA.