Astronauții Apollo 10 au auzit muzică pe partea întunecată a Lunii

Luna fotografiată de astronauții misiunii Apollo 16, 1972

Astronauții care au efectuat un exercițiu înaintea primei aselenizări au raportat sunete misterioase ce păreau a fi muzică spațială cât s-au aflat pe partea îndepărtată a Lunii în mai 1969.

Cazul este dezbătut pe larg în următorul episod al documentarului „NASA’s Uniexplained Files” difuzat de Discovery Science, care se axează pe un eveniment foarte ciudat prin care au trecut membrii echipajului misiunii Apollo 10, o misiune ce a zburat în jurul Lunii la o înălțime de doar 1.5 km de suprafața satelitului cu scopul pregătirii pentru misiunea Apollo 11, ce avea să atingă obiectul după doar două luni.

Astronauții Tom Stafford, John Yound și Eugene Cernan pot fi auziți pe înregistrările din capsulă în timp ce discută despre sunetele ciudate, nefiind siguri dacă să le transmită sau nu celor de la sol.

„Pare a fi muzică spațială”, a spus unul dintre astronauți
„Să le spunem?”, a întrebat altul.
„Nu știu. Ar trebui să ne gândim la asta”, a răspuns un membru al echipajului.

Nu există nici o înregistrare a discuției vreunuia dintre astronauți cu cei de la NASA ori cu publicul despre evenimentul bizar. Este incert dacă astronauții au auzit de mai multe ori zgomotele în timpul zborurilor repetate în jurul Lunii. Young s-a întors pe Lună și chiar s-a plimbat pe suprafața ei din poziția de comandat al misiunii Apollo 16. Cernan a comandat misiunea Apollo 17 și a fost ultimul om care a pășit pe satelit. Stafford a mai zburat în spațiu, dar nu spre Lună.

Înregistrările din luna mai 1969 au fost efectuate în timp ce Stafford, Young și Cernan se aflau pe partea îndepărtata a Lunii, zona în care nu poate fi stabilita nici o legătura radio cu Terra. Sunetul a durat aproape o oră. Mai târziu, înregistrările au fost trimise la Mission Control unde au fost transcrise, arhivate și secretizate.

Conversațiile au ieșit la iveala în 2008.

Câțiva tehnicieni au speculat că sunetul ar fi avut originea în interferența radiourilor în banda VHF din modulul de comanda cu cele din modulul lunar, conform cercetătorului Andrew Chaikin, dar nu toată lumea este de acord cu explicația aceasta.

„Echipajul Apollo 10 este obișnuit cu astfel de sunete.”, a declarat Al Worden, pilot al modulului de comandă.

Articol publicat inițial pe FoxNews.com/SciTech