Siguranța pe munte: Pericol de avalanșă

Costin Miu

Salut!

Sunt Costin Miu, sunt ghid montan, și astăzi vom vedea ce trebuie să aveți cu voi atunci când vreți să faceți o tură într-o zonă cu pericol de avalanșă.

ATENȚIE!!! Sfatul meu e ca atunci când mergeți într-o tură de iarnă să contactați Salvamontul din zona respectivă și să vă interesați despre starea zăpezii. Dacă salvatorii montani vă spun că pericolul de avalanșă este mare, sfatul meu e să reconsiderați acea tură.

Dacă, totuși, insistați să mergeți, măcar mergeți echipați cum trebuie. Ce înseamnă asta?

În primul rând, trebuie să aveți la voi echipamentul de siguranță pentru o tură de iarnă, adică cele 4 accesorii fundamentale:

  1. cască, pentru a vă proteja capul în eventualitatea unei alunecări sau în cea a căderii unor bucăți de gheață de deasupra voastră
  2. colțari, pentru a vă asigura aderența pe suprafețe acoperite cu zăpadă înghețată sau gheață
  3. piolet, pentru a vă crește siguranța în timpul deplasării
  4. ham, pentru a vă putea asigura în zonele periculoase, cum ar fi traversele abrupte sau zonele cu zăpadă înghețată sau chiar gheață. Fiind vorba de o deplasare pe zăpadă, nu aveți nevoie neapărat de un ham de escaladă. Unul de ghețar, foarte ușor, e suficient. Bineînțeles, în grup va trebui să existe cel puțin o semicoardă pentru asigurare.

Apoi, dacă în zona respectivă există potențial de avalanșă, va trebui să aveți la voi alte 3 piese de echipament absolut necesare.

  1. Dispozitivul de localizare în avalanșă are rolul de a permite găsirea persoanei care-l poartă și care este îngropată în avalanșă. Cele mai folosite denumiri după care pot fi căutate sunt PIEPS și ARVA. Bineînțeles, pentru a fi utile în căutare, aceste dispozitive trebuie să fie purtate atât de cel căutat, cât și de cel care caută.
  2. Sonda de avalanșă este un băț telescopic cu lungime cuprinsă între 2 și 3 metri cu care, odată găsită zona unde se află persoana îngropată cu ajutorul dispozitivului de localizare de mai sus, este folosit pentru a identifică precis locul, prin sondare în zăpadă.
  3. Lopata de avalanșă vă ajută să dezgropați din zăpadă persoana acoperită de zăpadă.

Prezența acestor 3 echipamente este extrem de importantă pentru că trebuie să fiți capabili să începeți căutarea unei persoane îngropate imediat ca s-a petrecut avalanșa, nu să așteptați venirea salvatorilor montani. Pentru cei care practică schiul în afara pârtiei, ar fi ideal ca sculele de mai sus să fie purtate într-un rucsac cu airbag, care mărește considerabil șansele de a rămâne în viață în cazul unei avalanșe.

Sfatul meu de ghid e să învățați folosirea PIEPS (ARVA) și a sondei de avalanșă într-un cadru organizat, de la profesioniști, pentru a fi siguri că le veți folosi cum trebuie.

 

URMEAZĂ

Acum la TV

Youtube