Siguranța pe munte: Încălțămintea

Costin Miu

Salut, sunt Costin Miu și sunt ghid montan. Iată câteva dintre regulile de bază pentru a alege încălțămintea potrivită pentru munte:

  •  Nu cumpărați bocancii de pe net, fără să-i probați, decât în cazul în care ați mai avut o pereche identică sau ați probat o pereche într-un magazin.
  •  Nu vă cramponați de un anumit brand, model sau culoare pe care le-ați văzut la un prieten. Probați mai multe perechi și branduri, măsurile și calapoadele nu coincid.  E foarte posibil ca mărimea 40, să zicem, de la Mammut să nu vă vină la fel pe picior ca 40-ul de la La Sportiva.
  •  Luați-vă bocancii cu cel puțin o mărime mai mare decât pantofii de stradă. Astfel, nu veți avea surprize neplăcute la coborâre, când puteți lovi cu degetele în vârful bocancului. Degetele nu trebuie să atingă vârful bocancului, dar nici călcâiul nu trebuie să salte în timpul mersului. Probați bocancii cu șosetele potrivite anotimpului și, pe cât posibil, chiar cu șosetele pe care le veți folosi pe munte.

Tipuri de bocanci:

  • Bocancii de treking de 3 sezoane.

Ușori, cu talpa elastică sau semirigidă curbată pentru a ajuta la mers, pentru excursii pe trasee ușoare și medii ca dificultate, pe o potecă marcată nu foarte abruptă și care poate prezenta porțiuni stâncoase. Sunt fabricați din combinații de piele normală sau întoarsă și material textil. Dacă predomină textilul, sunt mai ușori dar mai puțin rezistenți la apă, de aceea sunt indicați în perioada de vară, cu puține precipitații. Cei cu mai multă piele sunt ceva mai grei, dar mai solizi, de aceea sunt mai indicați primăvara și toamna. De preferință, ar trebui aleși cei cu membrană Goretex. Sunt indicați începătorilor, pentru că asigură o mai bună stabilitate gleznei. După ce ați căpătat experiență de mers, puteți trece la modelul semigheată sau pantofi de treking, care au avantajul că sunt mai ușori, dar mai puțin grijulii cu gleznele.

ATENȚIE: membranele, că e vorba de Goretex sau de altele, asigură un anumit grad de rezistență la apă asigurând, în același timp și respirabilitatea bocancului. Faptul că pe bocanc scrie Goretex nu înseamnă că-l transformă într-o cizmă de cauciuc.

  • Bocanci tehnici de 3 sezoane.

Se diferențiază de primii prin talpă, care este semirigidă sau rigidă, datorită faptului că sunt destinați turelor tehnice, traseelor unde predomină stânca și cu un grad de înclinație mai mare, acolo unde nu întotdeauna găsești loc pentru a călca cu toată talpa, deci ai nevoie de o talpă îndeajuns de rigidă pentru a putea susține toată greutatea corpului. Pentru că și materialele din care sunt fabricați sunt mai solide, groase sau din piele, pot fi folosiți și în condiții de iarnă pentru ture scurte.

  • Bocancii de iarnă.

Sunt bocanci solizi, călduroși, cu talpă rigidă și galoșaj de cauciuc. Obligatoriu, bocancii de iarnă trebuie să aibă prinderi pentru colțari, mecanice sau semi-mecanice. În funcție de soliditatea lor, pot fi bocanci pentru ture de iarnă de o zi, la finalul căreia te întorci acasă sau înoptezi la pensiune/hotel și bocanci pentru ture de mai multe zile, care presupun dormitul în refugii sau chiar bivuacuri. O categorie aparte o constituie bocancii de altitudine. Aceștia se folosesc la altitudini peste 4000 de metri, sunt fabricați ori complet din piele, ori din materiale textile care înglobează multă tehnologie și cercetare. Pot fi cu gheată interioară sau dublați, pot fi simpli sau cu parazăpezi incorporate.

Șosetele                       

Regula de bază, NU DIN BUMBAC, pentru că rețin transpirația, fac cute, ceea ce produce bășici. De aceea, eu prefer șosetele tehnice, din materiale sintetice sau lână. Au vârful și călcâiul îngroșate, pentru un confort mai mare, nu au cusături care pot provoca bășici și permit un transfer rapid al umidității, ceea ce împiedică instalarea unor mirosuri neplăcute.

 

 

 

URMEAZĂ

Acum la TV

Youtube