Bucurie pentru Nepal: Construcția primelor două școli s-a încheiat

scoala temporar[ Gorkha 2

În 2015, 36.000 de români au donat 106.576 euro în cadrul campaniei "Bucurie pentru Nepal" pentru a sprijini comunitățile afectate  de cutremurul de magnitudine 7.9 grade pe scara Richter din 25 aprilie, răspunzând astfel apelului lansat de alpinistul Alex Găvan. Acum, la doi ani de la dezastru, două școli au fost reconstruite în zone izolate folosind fondurile strânse, iar peste 150 de copii de grădiniță și elevi în clasele primare au început cursurile.

De ziua mea, în urmă cu doi ani, după ce am supravieţuit mai întâi cutremurului şi apoi avalanşei de pe Everest, am avut o mare dorinţă: împreună să reclădim speranţa şi să readucem bucuria în ochii copiilor din Nepal. Astăzi, doi ani mai târziu, tot de ziua mea, se închide cercul. Trei şcoli construite de la zero şi o sansă nouă pentru sute de copii. Mă înclin în faţa voastră! - Alex Găvan

Cutremurul din 25 aprilie 2015 a distrus aproximativ 5000 de școli punând aproape un milion de copii în situația de a nu își putea continua educația. Suma de 106.576,68 de euro a fost transferată integral organizației Karuna-Shechen și folosită exclusiv pentru construcția școlilor, campania de strângere de fonduri fiind derulată pro-bono de către Alex Găvan și echipa sa,  Karuna-Shechen având toate costurile administrative acoperite de un finanțator propriu.

Construcțiile finanțate de campania ”Bucurie pentru Nepal” respectă normele de siguranță și sunt rezistente în cazul unui cutremur de intensitate.  În plus, acestea sunt construite din materiale prietenoase cu mediul înconjurător, clasele sunt izolate fonic și au fost dotate la standarde de calitate, ceea ce încurajează elevii să își continue studiile.

 

 

Scoala din Gorkha

Prima școală construită se află la 135 de kilometri de capitala Kathmandu, în localitatea Satdobato din districtul Gorkha, foarte aproape de epicentrul cutremurului, în zona vârfului Manaslu (8156 m), pe care Alex Găvan l-a escaladat în 2011. Aici învață deja 41 de copii, majoritatea fiind din casta daliților, considerată de neatins. Se estimează că numărul lor va crește până la finalul anului. Costul total al construcției: 33.663,73 euro.

 

Scoala din Okhaldhunga

A doua școală se află la 190 de kilometri de capitala Kathmandu, în satul Tekanpur, districtul Okhaldunga. Aici învață 111 copii. Cei mai mulți sunt etnici rai, tamang și șerpa. Costul total al construcției: 34.206,61 euro.

Inițial, costul estimat pentru fiecare școală se ridica la suma de 51.000 de euro. Datorită unui curs fluctuant euro-dolari-rupii nepaleze și a modului în care au fost gestionate lucrările, costurile au fost considerabil mai mici, făcându-se o economie de 34.325,72 euro. Astfel, organizația Karuna-Shechen a ajuns la concluzia că fondurile adunate în cadrul campaniei “Bucurie pentru Nepal” permit construcția unei noi școli de opt clase, în zona muntelui sfânt Gaurishankar (7.181 m), în satul Lakaiguan, la 170 de kilometri de Kathmandu. Școala este ridicată acum în proporție de 70% și va găzdui peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.

 

URMEAZĂ

Acum la TV

Youtube