Mosquito

Mosquito - PREMIERA MONDIALA

În fiecare an, bolile transmise prin înțepătura de țânțar ucid peste 750 000 de persoane, dintre care mulţi copii. La ora actuală, schimbările climatice şi transportul atât de facil la nivel internaţional nu fac decât să sporească pericolul ţânţarilor, accelerând răspândirea lor pe tot globul. Aceşti adevăraţi agenţi ai morţii ajung şi supravieţuiesc excelent în locuri unde nu au mai fost până acum, ca de pildă în Florida şi Texas, sau chiar mai în nord, în Washington D.C. şi New York. Ţânţarii sunt purtătorii unor virusuri ce produc boli ca Zika, febra dengue şi febra galbenă, care fac victime în locuri complet nepregătite pentru astfel de probleme medicale. Filmată pe patru continente, producţia Pericolul țânțarilor reuneşte interviuri cu experţi, dar şi poveşti personale ale unor bărbaţi, femei sau copii care trăiesc cu spaima că următoarea înţepătură de ţânţar le-ar putea fi mortală.

infografic

Primele victime umane ale virusului Zika au migrat din Africa şi au ajuns în Malaezia în 1967. După 40 de ani, s-a înregistrat prima epidemie de Zika în Micronezia, iar boala s-a răspândit prin insulele din Pacific până în Brazilia, în 2014. Primul caz de Zika raportat în Puerto Rico a fost în decembrie 2015. Un an mai târziu, peste 34 000 de persoane erau infectate cu acest virus. Acum, mai bine de 2,5 miliarde de oameni riscă să fie victimele unei epidemii ale acestei boli, care ar costa lumea peste 500 de miliarde de dolari. Astfel de cifre alarmante anunţă ce s-ar putea întâmpla dacă liderii comunităţii medicale nu se pun de acord şi nu trec la acţiune cât mai curând. Deşi s-au făcut anumite progrese în lupta contra bolilor transmise de ţânţari, jumătate din populaţia lumii încă e în pericol de a contracta malarie şi alte boli care pot avea consecințe grave.

Pericolul țânțarilor prezintă cazul unui bărbat care trăieşte împreună cu fiul lui într-un sat izolat din Kenya. Tatăl, care se întreabă de ce s-au îmbolnăvit amândoi de malarie, deşi au stat la adăpostul plaselor contra ţânţarilor, îşi duce fiul în spate ca să ajungă la spital, neglijând însă să aibă grijă de el însuşi. Un alt caz prezentat este cel al lui Leslie Meiners, o mamă din Queens, New York, care a contractat virusul West Nile fără să plece din cartierul ei. Documentarul aduce în prim-plan şi povestea unui cuplu din Miami, Florida, care are deja o fetiţă şi aşteaptă acum al doilea copil. Scott şi Lindsay Fuhrman au intrat de bunăvoie în carantină, în propria locuinţă, de teamă să nu contracteze virusul Zika. Mult mai tristă este povestea unei tinere mamei din Brazilia, Ane Júliana Araújo, care îşi îngrijeşte acum copilaşul născut cu malformații produse de virusul Zika, dar e din nou însărcinată şi se teme ca boala să nu-i afecteze şi fătul.

Fostul director al CDC, Dr. Frieden, a declarant: “Există atât de multe boli care pot fi răspândite de ţânţari! Va trebui să inventăm modalităţi noi şi soluţii mai bune ca să putem stopa pericolul ţânţarilor şi să ne protejăm nu numai de Zika, ci şi de orice altă boală care ar putea să mai apară pe parcurs.”

Pe lângă transmisia TV în toată lumea, Discovery colaborează cu CARE2 pentru o petiţie prin intermediul căreia încurajează cetăţenii de pe întreaga planetă să-și mobilizeze liderii să treacă la acțiune înainte să fie prea târziu.  

URMEAZĂ

Acum la TV

Facebook

Youtube

Twitter