"SAS - Ghidul supraviețuitorului"

Editura Nemira publică pentru prima dată în România cea mai nouă ediţie a „Ghidului Supravieţuitorului”, din 2009, adăugită şi adusă la zi de autor, cu sfaturi pentru supravieţuirea în orice mediu şi în orice situaţie, folosind mijloacele moderne la îndemână. Aici vei găsi tot ce trebuie să ştii pentru a supravieţui într-o lume plină de primejdii imediate sau iminente: noţiunile de bază ale supravieţuirii, strategia şi pregătirea, clima şi ecosistemele, hrana, tabăra, interpretarea semnelor pe teren, sfaturi pentru drum, trucuri pentru menţinerea stării de sănătate, supravieţuirea pe mare sau în caz de dezastre naturale.

„Într-o lume tot mai nesigură, cartea de faţă îşi propune să te pregătească pentru orice situaţie în care te-ai afla. Pe parcursul următoarelor pagini, m-am străduit să identific orice pericol imaginabil şi să-ţi arăt cum să-i faci faţă. Sfaturile pe care ţi le voi da în continuare te vor pregăti atât fizic, cât şi psihic şi te vor pune în gardă asupra tuturor primejdiilor care te-ar putea paşte la un moment dat. Odată ce eşti pregătit, vei fi încrezător în capacitatea ta de a supravieţui oricărei situaţii neprevăzute şi te vei putea adapta atunci când lucrurile scapă de sub control.”

John Wiseman

„Ghidul Supravieţuitorului” este în curs de apariţie pe nemira.ro.

 „Ghidul supravieţuitorului” de John Wiseman a fost publicat în 1986, iar în prezent este un best-seller internaţional al genului, cu peste un milion de exemplare vândute în întreaga lume. „Lofty” Wiseman este cel mai tânăr recrut care a intrat vreodată în Serviciile Aeriene Speciale (SAS) – Fortele Speciale britanice, unde a rămas timp de 26 de ani. Experienţa şi cunoştinţele sale nu au rival în materie de tehnici de supravieţuire. Cartea lui reprezintă primul ghid complet de supravieţuire şi, în cei douăzeci de ani de la publicare, a fost adesea imitată, dar niciodată întrecută.

SCENARIU DE SUPRAVIEȚUIRE

Cât timp rezistã corpul uman fără resursele esențiale?

În general, corpul uman poate supraviețui timp de 3 minute fără aer, 3 zile fără apă și 3 săptămâni fără mâncare. Există întotdeauna excepții de la această regulă și au fost oameni care au depășit limitele, supraviețuind perioade mai lungi de timp fără resursele esențiale pentru viață.

Este uimitor cât poate îndura corpul nostru, însă starea de sănătate a supraviețuitorului poate avea de suferit pe termen lung din pricina unei astfel de traume. De exemplu, o persoană care supraviețuiește mai mult de 9 zile fără apă se va alege în mod sigur cu o afecțiune a rinichilor sau chiar cu insuficiență renală.

 

FACEBOOK

TWITTER

Geanta de supraviețuire

Geanta de supravietuire

Indiferent dacă te deplasezi cu mașina, cu barca sau cu avionul, nu împacheta separat obiectele esențiale pentru supraviețuire. Pregătește o geantă de supraviețuire, pe care n-o vei putea purta în buzunar, asemenea cutiei cu cele necesare supraviețuirii, ci o vei ține la îndemână, astfel încât s-o poți apuca rapid în caz de urgență.

Geanta de supraviețuire ar trebui să conțină combustibil, mâncare, lucruri care să te ajute să dai semnale, sac de supraviețuire, toate puse într-o gamelă, care protejează această trusă și pe care o poți folosi și pentru gătit.Gamela

Este făcută din aluminiu, un material ușor și dur. Este un obiect bun pentru gătit și asigură protecția lucrurilor din interiorul ei.

Combustibilul

Ideal este să ai tablete de hexamină (combustibil solid), pe care să le păstrezi în mașina de gătit cu care sunt livrate. Le mai poți folosi când nu ai lemne pentru foc disponibile, însă cu economie. Sunt excelente pentru aprinderea focului.

Lanterna de buzunar

Pune în geantă o lanternă mica, în formă de creion, care ocupă spațiu puțin. Lasă-i bateriile înăuntru, însă întoarce una invers, astfel încât să nu se consume dacă lanterna se aprinde din greșeală.

Torțele

Torțele de semnalizare sunt menite să atragă atenția, mai ales în zonele apropiate. Ia cu tine minitorțe de culoare roșie și verde și un aprinzător (nu mai mare decât un stilou).

Panoul de semnalizare

O fâșie sau un dreptunghi din material fluorescent, de 0,3 x 2 metri, folosit pentru a atrage atenția în caz de urgență. Acesta semnalizează evacuarea imediată.

Chibriturile

Pune în geantă cât de multe chibrituri poți, într-un recipient impermeabil, căci nu-ți vor prisosi niciodată. Dacă se freacă între ele, pot să dea foc chibriturilor fără siguranță – împachetează-le cu grijă!

Băuturile calde

Nimic nu se compară cu ceva cald atunci când ai nevoie să-ți îmbunătățești starea de spirit. Pune în geantă pliculețe de ceai și punguțe cu lapte praf și zahăr. Ceaiul potolește setea – cafeaua o întețește!

Mâncarea

Grăsimile sunt cel mai greu de găsit atunci când te hrănești din roadele pământului. Surplusul de calorii conferit de acestea le face necesare în geanta de supraviețuire – tuburi cu unt, untură sau unt clarificat (ghee) se pot cumpăra din comerț. Cubulețele de carne deshidratată sunt hrănitoare și fortifiante, deși nu au un gust extraordinar. Ciocolata e bună, dar nu prea rezistă în bagaj – verifică în mod regulat în ce stare se află. Sarea – obligatoriu trebuie inclusă! Mai bine decât sare, procură-ți un complex de electroliți praf, care conține vitamine, sare și alte minerale necesare organismului.

Sacul de supraviețuire

Un sac mare din polietilenă de aproximativ 200 x 60 centimetri îți poate salva viața în condiții de frig. În caz de urgență, vâră-te înăuntrul lui, pentru a reduce pierderile de căldură.

Jurnalul de supraviețuire

Ține un jurnal al evenimentelor. Nu te baza pe memorie. Notează ce resurse descoperi, ce este bun și ce nu. Însemnările acestea vor deveni referințe valoroase și-ți vor da curaj.

Trusa de supraviețuire

Trusa de supraviețuire

Chibrituri (1)
Chibriturile rezistente la apă sunt utile, însã ocupã mai mult spațiu decât cele obișnuite sau decât cele cu aprindere oriunde.

Lumânare (2)
Un obiect de mare preț atunci când vrei să faci focul, dar și o bună sursă de lumină. Taie lumânarea în formă pătrată, pentru a fi ușor de împachetat.

Cremene (3)
Cu ajutorul unei bucăți de cremene, chiar și udă, poți aprinde focul și te poți baza pe ea dacă ți se termină chibriturile.

Lupã (4)
Poți aprinde focul cu ajutorul ei și al razelor solare. În plus, e utilă atunci când cauți așchii sau ace care ți-au intrat în piele.

Ace și ață (5)
Pune în cutie câteva ace, dintre care mãcar unul sã fie cu urechi mari, în care să poți băga sfoară mai groasă sau fire mai aspre. 

Cârlige de pescuit și gută (6)
Ia cu tine diverse cârlige într-un pachet mic sau într-o cutiuță. Pune lângă ele niște plumbi despicați.

Busolă (7)
O busolă iluminată, dar asigură-te că știi s-o citești, pentru că unele busole mici nu sunt atât de clare.

Dispozitiv Beta light (8)
Aceste dispozitive sunt o sursă de lumină sigură și continuă timp de aproximativ 15 ani. Sunt mari cât un bănuț, luminează singure, fără să aibă nevoie de baterii și sunt perfecte pentru cititul hărților atunci când este întuneric.

Laț (9)
E de preferat să fie metalic – 60–90 centimetri sunt suficienți. Păstrează-l pentru capcane, dar să știi că te poate scoate din multe alte situații-limită.

Ferăstrău flexibil (10)
Unge ferăstrãul cu un strat de grăsime, pentru a-l proteja de rugină și pentru a împiedica ruperea pânzei. Cu ajutorul unui ferăstrău flexibil poți tăia chiar și copaci mari.

Trusã medicalã (11)
Ce pui înăuntru depinde de versatilitatea cu care vei folosi remediile.
Pune medicamentele în recipiente impermeabile la aer și îndeasă vată printre ele, ca să nu zăngăne în timpul mersului.

Lame de bisturiu (12)
Cel puțin două lame de scalpel, de dimensiuni diferite. Dacă e nevoie, poți să le cioplești mânere din lemn.

Bandă adezivã (copci fluture) (13)
Se folosește pentru a strânge rana, unindu-i marginile.

Plasturi (14)
Plasturi de diverse mărimi, preferabil rezistenți la apă, pentru julituri și pentru a preveni infectarea rănilor superficiale.

Prezervativ (15)
E foarte bun pentru păstrarea apei – ține un litru. Se umple cu ușurințã dintr-un loc cu apă din abundență și din zonele unde apa are presiune, de exemplu acolo unde se formează cascade.

 

 

 

YOUTUBE