Cum să ții țânțarii la distanță oriunde călătorești

Anca Pavel

Anca Pavel este pasionată de călătorii și are planuri mari din acest punct de vedere. Următoarea sa destinație este Tanzania, țara africană unde țânțarii care îți pot aduce malarie sau febra galbenă sunt la tot pasul. Dar Anca nu este la prima sa vizită în țări exotice și și-a luat deja toate măsurile de protecție, după cum ne-a povestit în interviul de mai jos.      

Discovery: Ce țări ai vizitat și în care dintre ele ai întâlnit cei mai mulți țânțari?

AncaPavel.ro: De-a lungul timpului, am avut ocazia să vizitez diferite ţări, atât din Europa cât şi din Africa. Ţânţarii sunt peste tot, important este să ştim să ne protejăm de eventualele boli pe care aceştia le pot transmite.

Discovery: Țânțarul poate provoca boli potențial letale, fiind considerat unul dintre cele mai periculoase animale din lume. Ce știi despre pericolul țânțarilor?

AncaPavel.ro: Ţânţarul este purtător de virusuri periculoase pentru om. De exemplu, ţânţarul tigru (întâlnit în Africa, Asia de Sud Est, America Centrală şi de Sud, Caraibe)  poate fi purtătorul a peste 20 de virusuri, precum virusul Denga care provoacă febra Denga sau meningita West Nile, boli infecţioase, care pot fi letale.

Discovery: În România, există vaccinuri doar pentru câteva boli transmise de țânțari. Tu cum ai procedat din acest punct de vedere atunci când ai plecat în țări exotice?

AncaPavel.ro: De-a lungul călătoriilor mele am evitat, oarecum, zonele unde se perindă astfel de ţânţari. Însă, plănuiesc să vizitez Tanzania şi dacă va fi nevoie, mă voi vaccina. Însă, dincolo de propria persoană, atenţia mea se îndreaptă adesea căre turiştii mei, cărora le sugerez, de fiecare dată, să acorde mare atenţie sănătăţii lor înainte de a achiziţiona un pachet turistic într-o ţară exotică. Le recomand să stea de vorbă cu un medic specialist şi să ţină cont de sensibilităţi sau chiar de afecţiuni / boli – unde este cazul, înainte de a se încumeta să pornească în aventura lor spre destinaţia exotică mult dorită. Fie că este vorba de ţânţari sau de alte riscuri pe care le-ar implica o astfel de alegere. Relaţia consultant de turism – turist – medic este importantă şi trebuie respectată.

Discovery: Cât de teamă ți-a fost de bolile grave pe care ai fi putut să le iei în urma înțepăturii de țânțar?

AncaPavel.ro: Îmi place să călătoresc în mod sănătos şi inspirat. Teama nu prea intră în discuţie.

Discovery: Ce metode de prevenție ai aplicat pentru a te proteja de ei?

AncaPavel.ro: Aşa cum am spus mai sus, am evitat zonele unde se perindă astfel de ţânţari. Dar când a fost nevoie, m-am consultat cu un medic epidemiolog. Oricum, le recomand celor care călătoresc în destinaţii exotice să se documenteze corect înainte de plecare şi să ceară sfatul unui medic specialist. Este foarte important să nu se lase impresionaţi doar de imaginea paradisiacă a destinaţiilor exotice şi să cunoască şi laturile mai puţin plăcute şi mai puţin ştiute în legătură cu acestea.  Şi, nu în ultimul rând, să îşi facă asigurare medicală de călătorie. Nu costă nici mult şi poate deveni extrem de utilă, la nevoie.

Discovery: Povestește-ne o experiență pe care ai avut-o cu țânțarii. Spre exemplu, ai contractat vreodată vreun virus/ parazit sau ai avut vreo problemă de sănătate din cauza lor?

AncaPavel.ro: Din fericire, nu am avut astfel de experienţe!

Discovery: A avut vreunul dintre prietenii tău experiențe neplăcute din cauza țânțarilor sau ai întâlnit vreodată pe cineva care a contractat virusul West Nile/ Denga/ Zika / Chikungunya sau a avut encefalită japoneză, malarie ori febră galbenă? Povestește-ne.

AncaPavel.ro: Cunosc multe persoane pasionate de vacanţe şi călătorii exotice. Unii călătoresc mai prudent, alţii se aventurează în mijlocul junglei şi oazelor. Dar din fericire, niciunul nu a luat vreun astfel de virus. Unii s-au vaccinat preventiv. Alţii obligatoriu, pentru că sunt anumite destinaţii, precum ţări din Africa (Kenya, Uganda, Rwanda, Tanzania, Burundi), unde trebuie să ai dovada vaccinării împotriva febrei galbene (boală acută virală, răspândită prin înţepătura de ţânţar). De exemplu, în Zanzibar, Tanzania poţi călători fără vaccin, însă dacă vrei să explorezi Tanzania, atunci vaccinul este obligatoriu.

Discovery: Ai fotografiat vreodată vreun țânțar?

AncaPavel.ro: Deşi îmi place să fac multe fotografii prin călătorii, nu m-am gândit să fotografiez un ţânţar. Dar poate prind contextul potrivit. Ba mai mult, pentru ca mi-aţi stârnit voi interesul şi înţeleg însemnătatea preocupării voastre, voi pregati şi un articol pe această temă.

 

URMEAZĂ

Acum la TV

Youtube