Echipajul Today expediție în Peru cu un cu un mototaxi

Today

DRUMUL. LECȚIILE DE CONDUS ȘI DE MECANICĂ

Iată-ne la un an după Mongol Rally așteptând avionul pe Otopeni având ca primă destinație Londra. Din Londra a urmat un zbor mult prea lung către Bogota, Columbia.

Aici am avut câteva ore la dispoziție. Am părăsit cu reticență aeroportul, conștienți de reputația proastă a acestui oraș. Ne-am suit într-un taxi care la 06:00 ne-a lăsat într-un loc ce părea a fi centrul orașului. Am luat un mic dejun original: banane umplute cu
brânză de origine necunoscută și tamele de la niște tarabe care se potriveau perfect în peisaj.

După încă câteva ore eram înapoi în aeroport căutând frenetic un wi-fi. Câteva ore de zbor și ajungem în Lima, Peru. După ce am trecut prin câteva ghetouri, am ajuns într-un cartier europenizat (sau americanizat) total artificial și diferit față de ce am văzut pe drum. Ne-au frapat cel mai mult gardurile înalte securizate cu sârmă ghimpată sau cioburi de sticla sparte și deasupra lor încă un gard suplimentar electrificat. Fiecare casă, oricât de mică sau mare părea o fortăreață și încă nu știm cui se adresau fortificațiile.

In ambele zile petrecute in Lima ne-am trezit pana-n ora 4. Thank you jet lag. Spre surprinderea noastra, asta ne-a permis sa ajungem in locuri fara turisti. Asa a fost Terminal Pesquero. Aici am intalnit pe mese cea mai mare parte din minunatiile pe care le vazusem pana acum doar sub apa. A urmat o plimbare la pas pentru a descoperi
orasul. O plimbare similara cu cea de anul trecut din Almaty, mult mai lunga decat ne gandeam ca va fi initial. La capatul acesteia am descoperit Muzeul Larco unde am invatat despre civilizatiile pre-inca si inca.  Pentru a ne reincarca cu energie ne-am oprit la Cebicheria La Mar unde am degustat preparate din peste. Un lucru este cert: peruanii stiu sa gateasca!

Faleza inalta din Miraflores face ca seara, cerul sa fie plin de
parapante. Propabil, este unul dintre putinele locuri in care poti admira parapantele atat de dedesupt cat si de deasupra. Jos, in apa, zeci de surferi asteapta cuminti urmatorul val.

Urmeaza ultimul zbor pana la Piura unde am reusit cu greu sa prindem locuri pe ultimul rand al avionului. Cine ar fi crezut ca locul de la geam de pe ultimul rand nu are geam? Parca eram pedepsitii clasei.

Dupa o negociere dura in Piura, un localnic ne-a dus cu masina personala pana in Colan. Stiam ca este o zona uscata, fara vegetatie, dar nu ne asteptam sa fie mai desert decat deserturile prin care am trecut anul trecut. Drumul pana la Colan a fost dezolant si ne gandeam ca la intoarcere vom conduce noi.

Am ajuns in Colan noaptea si am dat de mirosul puternic de peste, cel mai reprezentativ lucru la acest sat de pescari.

In cele 5 zile petrecute in Colan am luat in primire mototaxiul nostru
care se va numi de acum inainte Machu Beast. Pe scurt, bestia. Si chiar este o bestie. Incearca sa te arunce din sa la fiecare suta de metrii.

Am profitat de ocazie si am facut cunostinta (din nou) cu Oceanul Pacific, de data aceasta mult mai putin primitor decat il stiam din California. Localnicii ne-au incarcat cu o tona de piese de schimb. Practic mai caram inca un mototaxi cu noi.

Startul este la 12:00 si ne dorim sa parcurgem 230 km pana in Olmos.

Cu lectiile de mecanica facute, asteptam cu nerabdare sa incalecam. Pare ca suntem aici de o vesnicie.

Despre expediție

Today You Can Do Anything, reprezentată de către Răzvan Stuparu, medic stomatolog, și Vlad Grigore, trainer și project manager, pleacă în Peru, într-o altă aventură spectaculoasă, pe trei roți. Cei doi vor străbate 3,500 km într-o expediție, cu un mototaxi, după un traseu propriu: plecarea oficială din Colan, pe traseul Piura, Cajamarca, Huaraz, Huanuco, Huancayo, și linia de finish la Cusco, lângă Machu Pichu. Aventurierii își propun, pe lângă experiențele unice ale unei astfel de călătorii, să susțină conștientizarea cu privire la problemele copiilor din România, susținând cauza Asociației Telefonul Copilului.

Cei doi au patricipat în 2013 la cel mai mare raliu caritabil, The Mongol Rally, unde au condus peste 19,124 km, de la Londra, Marea Britanie, la Ulanbataar, Mongolia, au trecut prin 21 de țări, la final donând mașina unei comunități locale.

A« Dacă în 2013 am luat o mașină de oraș și am condus-o până în Mongolia, anul acesta îi dăm ușile jos, îi scoatem o roată, îi reducem la 10% capacitatea cilindrică (125 cc) și o punem să urce pe Pan-American Highway traversând Anzii și jungla Amazoniană. Și prin acest proiect susținem Asociația Telefonul Copilului pentru că dorim să ajutăm copiii aflați în situații dificile. A», explică Vlad Grigore.

Aventura, care va începe pe 27 septembrie, va atrage 20 de echipaje din întreaga lume.

Un mototaxi reprezintă un mijloc de transport între bicicletă și motocicletă, care nu poate atinge o viteză mai mare de 50 km/h. Acest mijloc de transport poartă mai multe denumiri în lume, printre cele mai cunoscute find cele de Ricșă, Mototaxi sau Tuctuc.

Aventura este organizată tot de cei de la The Adventurists, organizatorii The Mongol Rally, care descriu cursa prin Peru astfel : A«Am descoperit că adventura începe atunci când planurile atent stabilite sunt aruncate pe fereastră, când nu știi unde vei fi la sfârșitul zilei sau dacă armăsarul tău va rezistă atât de mult. Fără un traseu stabilit și fără posibilitatea de a te răzgândi, aventura Mototaxi Junket este cea mai bună metodă de a intra în belele inimaginabileA».

În 2012, cei doi tineri au creat platforma a€œToday You Can Do Anything!” ce include site-ul: http://todayyoucandoanything.ro și pagina de Facebook: facebook.com/TodayYouCanDoAnything. Prin intermediul acesteia doresc să își dezvolte noi abilități ieșind din zona de confort și implicarea în comunitate, susținând alte personae să participe la acest tip de activități și să susțină cauzele caritabile în care cred.
Astfel, plecarea în Peru cu mototaxi-ul va avea drept cauză caritabilă Asociația Telefonul Copilului, al cărei scop este acela de a proteja copiii împotrivă oricărei încercări de încălcare a drepturilor lor, împotriva oricărei forme de abuz, prin linia de asistentă telefonică gratuită, nelimitată și confidențială 116 111.

Today Team

Oricine poate contribui la acțiunea de strângere de fonduri donând în doar câteva minute o sumă de bani prin intermediul platformei online Bursa Binelui
Despre a€œToday You Can Do Anything”

În 2013, Răzvan și Vlad s-au înscris în cel mai mare raliu caritabil din lume a€“ The Mongol Rally. În cadrul acestuia, participanții sunt încurajați să exploreze teritorii noi și să experimenteze modul de viață al oamenilor din culturi diferite. În această aventură, se pleacă cu o mașină standard de oraș din Londra sau din Praga și se parcurge distanța până în Ulaanbaatar, Mongolia, fiecare participant fiind obligat să se descurce fără suport și fără măsuri de siguranță suplimentare. Deși inițial echipajul a fost format din două persoane, în urma unui concurs pe Facebook a apărut și al treilea membru, Nicoleta Deliu. Pe drum, planificarea inițială de a călători de la Londra la București a suferit modificări, iar Nicoleta și-a prelungit apartenența la echipaj până în Tblisi, Georgia, ca apoi să revină pe traseu din Novosibirsk, Rusia, până la destinația finală, Ulanbataar, Mongolia.

2014 a debutat cu participări la triatloane și la competițiile sportive majore, plimbări cu biciletele pe Transfăgărășan și antrenamente de alergare pentru ca în octombrie să se facă trecerea la nivelul următor, aventură pe trei roți în Peru. Prin proiectele desfășurate susțin Asociația Telefonul Copilului. Își doresc să ajute copiii aflați în situații dificile, să le depășească beneficiind de asistentă de care au nevoie.

Today Team

Today Team

FACEBOOK

YOUTUBE

TWITTER